Chicheme
En Panamá existe una bebida popular y sencilla que tiene sus raíces en nuestra historia nacional, que se remonta a antes de la llegada de los europeos a América. El chicheme es una bebida fría y cremosa de maíz condimentada con canela, nuez moscada y vainilla. Claro que existen variaciones. A veces se le añade extracto de almendras o jengibre. Tradicionalmente se prepara con leche entera de vaca, pero existen versiones vegetales más contemporáneas con leche de almendras, arroz o coco. De cualquier manera, esta bebida es naturalmente libre de gluten.
El ingrediente estrella y constante de esta dulce bebida es el maíz. Pero no cualquier tipo de maíz. El 'trillado' es maíz seco y crudo. Primero se deja en remojo toda la noche en el refrigerador. Después, se hierve en agua con ramas de canela y un poco de sal durante aproximadamente una hora. Una vez enfriado, se le añade la leche elegida, otras especias/extractos y azúcar. Una vez servido en un vaso, se espolvorea nuez moscada por encima para darle el toque final perfecto.
El chicheme es una bebida espesa y con mucha consistencia que siempre se sirve fría y, a menudo, con hielo. Es muy popular en Panamá, pero también se puede encontrar en países vecinos como Colombia, Costa Rica y el Caribe.En Panamá, se pueden encontrar puestos callejeros y carritos de bebidas que venden chicheme en pueblos pequeños y zonas rurales. La bebida también es común en festivales y en las celebraciones familiares. La gente disfruta de esta refrescante bebida a cualquier hora del día.Chicheme -
There is an unassuming, popular beverage in Panama that has roots in our national history, dating back before Europeans came to the Americas. Chicheme is a cold creamy corn drink spiced with cinnamon, nutmeg, vanilla. Of course there are variations. Sometimes people add almond extract and/or ginger too. Traditionally it's made with cow's whole milk, but more contemporary plant-based versions are made with almond, rice or coconut milk. Either way, this drink is naturally gluten free.
The one constant and star ingredient of this sweet drink is corn. But not just any form of corn. 'Trillado' is dried uncooked corn. It is first soaked overnight in the refrigerator. After that, it is boiled in water along with cinnamon sticks and a bit of salt for about an hour. Once it has cooled, the milk of choice and other spices/extracts and sugar are added. Once it's served in a glass, nutmeg is sprinkled on top for the final touch of perfection.
Chicheme is a chunky, thick drink always served cold and often served over ice. It is very popular in Panama, but can also be found in neighboring countries such as Colombia, Costa Rica and around the Caribbean.
In Panama, roadside stands and beverage carts that sell chicheme are found in small towns and rural areas. The drink also is commonly found at festivals and at home in family holiday celebrations. People enjoy the refreshing drink any time of day.
Luis Ferrero, a regional cultural expert, traced the origin of the word chicheme. The word 'chicha' which is a fruit beverage, comes from the Guna language. Their word 'Chichab' means corn. The origins of the drink can be traced back to the indigenous people of Panama. This simple beverage has such deep roots in Panama's culture, that if someone wants a taste of Panama, this is a great place to start.
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